הוקי חד אופן – חוקים

חוקי המשחק תורגמו ישירות מספר החוקים הרשמי של איגוד חד האופן הבינלאומי – גרסה אחרונה – אשר יצא בשנת 2008.

חובה לשים דגש על בטיחות השחקנים והצופים. לכן, חובה לעמוד על יישום מלא של חוקי הבטיחות ועל הציוד להיות במצב תקין. החוקים המפורטים לא יכולים לתת מענה לכל ארוע במשחק. על הקבוצות להסכים על מרחק- מרפקים לפני המשחק. חשוב להכניס למערכת השיקולים את יכולות הרכיבה של השחקנים ומצב המגרש. הוגנות של כל המעורבים במשחק חיונית להצלחתו ולהנאה ממנו.

1 מגרש המשחק

1.1 מימדים

למגרש אורך של 35-45 מטר ורוחב של 20 עד 25 מטרים. עליו להיות מוקף במחסום. על הפינות להיות מעוגלות או קטומות.

1.2 שערים

מיקום השערים הינו 2.50 מטרים מקצה המגרש, על מנת לוודא שהשחקנים יכולים לעבור מאחוריהם. מידות הפנים של השער הינם גובה 1.20 מטר ורוחב 1.80 מטר. בשערים צריכים להבנות כך שהכדור לא יכול לחדור אליהם מהצד או מאחורי השער. אסור שלשער יהיו פינות חדות או חלקים בולטים.

1.3 סימונים

קו האמצע מחלק את מגרש המשחק לשני חלקים שווים וסמן האמצע ממקום במרכז קו זה. לפני כל שער ובמרחק של 6.5 מטר ממנו ישנו סימון. סימוני הפינה הינם בהמשכו של קו השער ובמרחק של מטר אחד מקצה המגרש. קווי 6.5 מטר הינם מקבילים לקווי השער ועוברים דרך סמן ה-6.5 מטר. אזורי השער הינם בין קו ה-6.5 מטר וקצה המגרש.

2 קבוצות

2.1 מספר שחקנים

בכל קבוצה משחקים 5 שחקנים (ועוד מחליפים). החלפת שחקן אחד באחר הינה אפשרית בכל זמן במשחק. אין צורך להודיע על כך לשופט. השחקן הנכנס חייב להכנס למגרש באותה נקודה בה יצא השחק היוצא. כל שחקן יוכל לשמש בתור שוער. לשוער אין זכויות מיוחדות. על מנת לקיים משחק חייבת כל קבוצה לפחות שלושה שחקנים.

2.2 ביגוד

חובה לנעול נעליים. כל השחקנים באותה קבוצה חייבים ללבוש חולצה בצבע זהה. על צבע החולצה להיות שונה מצבע החולצות של הקבוצה היריבה. בתחרויות או ארועים גדולים אחרים על כל קבוצה להגיע עם 2 סטים של חולצות בצבע שונה. הצעות ביגוד לנוחות ובטיחות:

  • מכנסי רכיבה ומגני ברכיים, או מכנסיים ארוכות
  • כפפות
  • שרוכי נעליים קצרים, או שהוכנסו לנעליים
  • קסדה ומגן שיניים
  • ללא תכשיטים בשום פנים ואופן (שעונים, עגילים, תליונים)

3 ציוד

3.1 חדי אופן

גודל הגלגל המקסימלי הינו 618 מ”מ (24″). אסור שיהיה לחדי האופן חלקים בולטים אשר יכולים לגרום לפציעות. יש לשים לב בעיקר לסוגרי מוט הכיסא ולברגים. הדוושות חייבות להיות מפלסטיק או גומי.

3.2 מקלות

כל המקלות החוקיים למשחק הוקי קרח (למעט המקל של השוער) ניתנים לשימוש. מקלות עם סדקים חייבים בתיקון לפני תחילת המשחק. סוגר גוני לחלקו העיול של המקל מומלץ.

3.3 כדור

כדור טניס “מת” אשר קופץ 30 עד 50 אחוז מגובה הקפיצה המקורי על בטון הינו הכדור המומלץ. בקרה הצורך, ניתן גם להשתמש בכדור הוקי רחוב. במידה ואין הסכמה על הכדור ששחלטה תהיה של הגורם המארגן. חובה להכריז על הכדור שישמש למשחק זמן רב לפני התחרות, וחובה שיהיה זמין לכל הקבוצות.

4 מכות עונשין

בכל מקרה של עברה על חוקי המשחק השופט חייב להעניש את הקבוצה שעברה עברה, אלא אם השופט מחליט לא לעצור את המשחק ולתת יתרון לקבוצה התוקפת.

4.1 מכה חופשית

בעיטה חופשית הינו העונש המקובל בכל הפרה של כללי המשחק. בעיטה חופשית תינתן בכל מקרה למעט אלו המתוארים באופן מפורש בסעיפים 4.2-4.4. הבעיטה החופשית תבוצע מהנקודה בה בוצעה העברה. מקרים חריגים: אם קבוצה מקבלת בעיטה חופשית בתוך אזור השער של הקבוצה היריבה, הבעיטה תבוצע מהסמן הפינתי הקרוב ביותר. אם קבוצה מקבלת בעיטה חופשית באזור בשער שלה הבעיטה תבוצע במרחק של מטר אחד מקו השער (כדור שוער). הבעיטה החופשית הינה לא ישירה. השחקן המבצע את הבעיטה החופשית יוכל לגעת בכדור רק פעם אחת. לאחר מכן על שחקן אחר לגעת בכדור. שחקני הקבוצה היריבה חייבים לשמור על מרחק של לפחות 2.0 מטרים בין חדי האופן והמקלות שלהם מהכדור.

4.2 6.5 מטר

אם מהלך משחק חוקי היה מביא לאפשרות ישירה לשער, ניתנת לקבוצה המתקיפה “6.5 מטר”. זה כולל עבות גם מחוץ לאזור השער. הכדור ממקום בסמן 6.5 מטר. שחקן מהקבוצה המגינה הולך לשער וצריך להתמקם עם חלקו התחתון של הגלגל במרחק שלא יעלה על חצי מטר מקו השער. הקבוצה המתקיפה בוחרת שחקן שיבצע את הפנדל. על שאר השחקנים חייבים להיות מחוץ לאזור השער. לאחר שריקת השופט השוער צריך לרכב באופן חופשי ולא להשען על השער. למבצע מכת העונשין יש 3 שניות לבצע את המכה. אם אין שער המשחק ממשיך ברגע שהכדור נוגע בעמוד או בקורה, השוער נוגע בכדור או שהכדור עובר את קו השער.

4.3 שער עונשין

במידה והקבוצה המגנה מונעת שער באמצעות פעולה לא חוקית ובמידה שלפי שיקול דעתו של השופט הכדור היה בתנועה ישירה לעבר השער והיה בוודאות נכנס לשער ללא מגע של שחקן נוסף, ניתן לזכות את הקבוצה המתקיפה בשער. במידה ויש ספק לגבי וודאות השער צריך השופט להעניק מכת 6.5 מטר לפי התיאור בסעיף 4.2

4.4 “בולי”

בכל מצב בו צריך המשחק להמשיך ללא מתן עונש לאחת מהקבוצות נערך “בולי”. השופט מפיל כדור בין שני שחקנים יריבים. המשחק מתחיל כאשר הכדור נוגע ברצפה.

4.5 תיבת עונשין

השופט יכול להוציא שחקן מהמגרש לשתי דקות, חמש דקות או עד סיום המשחק. זה נעשה במקרה של התנהגות לא ספורטיבית וגם במקרים של עברות מכוונות או מסוכנות. בזמן שחשקן נמצא בתיבת העונשין לא ניתן להכניס שחקן אחר במקומו.

5 מהלך המשחק

5.1 אורך המשחק

כל הזמנים המצויינים הינם זמני משחק בפועל. השעון ייעצר בזמן הפסקות מהמשחק הפעיל. ישנם 2 חצאים באורך 15 דקות עם 5 דקות הפסקה בינהם. לאחר ההפסקה הקבוצות מחליפות צדדים. בתחילתו של כל חצי כל השחקנים צריכים להתמקם בחצי המגרש שלהם. המשחק בכל מחצית יתחיל ב”בולי” במרכז המגרש. אם המשחק נגמר בתיקו והכרעה נדרשת המשחק ממשיך לעשר דקות נוספות: 5 דקות הפסקה והחלפת צדדים, 5 דקות משחק והחלפת צדדים ללא הפסקה וחמש דקות נוספות של משחק. במידה והמשחק לא הוכרע, נערכות מכות עונשין.

5.2 בעיטות עונשין

כל אחד מחמשת השחקנים מקבל מכת עונשין. במידה וגם לאחר מכן התוצאה הינה עדיין ללא הכרעה כל קבוצה תקבל מכת עונשין עד להכרעת המשחק.

לביצוע מכת העונשין כל השחקנים למעט השוער המגן עוזבים את חצי המגרש הרלוונטי. השוער צריך להתמקם בסמוך לקו השער עד לרגע שבו השחקן המתקיך בא במגע עם הכדור. השופט ממקם את הכדור במרכז המגרש והשחקן התוקף מתחיל את המהלך מנקודה זו לאחר שריקת השופט, בניסיון להבקיע שער. על הכדור להיות בתנועה קבועה לכיוון השער (אסורה תנועה שלו לאחור) וברגע שמתבצעת המכה לשער אסור למתקיף לגעת בכדור שוב. אסור להבקיע שער כתוצאה מריבאוד מכל סוג (למעט במקרה בו הכדור פוגע בקורה, ממנה לשוער ואז נכנס לשער).

5.3 רכיבה על חד האופן

על השחקן לרכב על חד האופן בחופשיות. ניתן להשען על המקל אך לא ניתן לנוח על השער אן על קיר או משהו דומה. אין זה מספיק לעזוב את השער לזמן קצר בזמן שהשוער נוטל חלק פעיל במשחק. ניתן להתחשב בשחקן הנתמך לזמן קצר בקיר על מנת להמנע מנפילה.  שחקן אשר נופל מחד האופן יוכל להמשיך לשחק עד לרגע בו רגליו נוגעות ברצפה. שחקן המבצע עלייה על חד האופן חייב לשבת על הכסא עם שני רגליו על הדוושות לפני שיוכל לחזור למשחק. במקרה בו שחקן אשר לא רוכב על חד אופן מכה את הכדור לתוך השער שלו, ייחשב השער לזכות הקבוצה התוקפת.

5.4 מכשול

שחקן שאינו רוכב לא רשאי להוות מכשול לשחקני הקבוצה המתחרה. השחקן יחשב בתור מכשול אם הואץ חד האופן אן המקל שלו נפגע מהכדור וגם במצב בו שחקן הקבוצה היריבה לא יכול לנוע בצורה חופשית. השחקן שירד מחד האופן שלו צריך לעלות עליו באותה נקודה, אך לזוז ממנה במידת הצורך על מנת לא להפריע לשטף המשחק.

5.5 מגע עם הכדור

ניתן להשתמש במקל, בחד האופן וכל הגוף על מנת לשחק עם הכדור. על אחד מהם נחזב כמגע עם הכדור. לשחקנים אסור להכות בכדור עם הגוף פעמיים ברצף. כאשר הכדור משוחק עם הגוף אסור לשחקן לתפוס אותו או לאחוז אותו בכל צורה שהיא. על המגע להיות מיידי. בנושא זרועות וידיים ראה גם סעיף 7.1

5.6 התחלה והפסקה

התלחת המשחק ועצירתו יעשו תמיד על ידי שריקת השופט. כאשר השופט שורק במהלך משחק המשחק ייעצר מיידית.

5.7 חידוש המשחק לאחר שער

לאחר כיבוש שער, הקבוצה שלשערה נכבש השער מקבלת את הכדור. כל השחקנים צריכים להיות בחצי המגרש שלהם. לאחר שריקת השופט המשחק מתחיל כאשר הכדור או אחד משחקני הקבוצה התוקפת עוברים את קו האמצע. זה חוקי לנסות לכבוש ישירות לאחר מעבר קו החצי גם ללא למסור את הכדור לשחקן אחר תחילה.

5.8 כדור מחוץ למגרש

אם הכדור יוצא מגבולות המגרש, הכדור יהיה ברשותה של הקבוצה אשר לא שחקיה נגעו אחרונים בכדור. הם יקבלו מכה חופשית או מכה מנקות הפינה, תלוי היכן יצא הכדור מהמגרש. המכה החופשית תתבצע במרחק של 1.0 מטר מגבול המגרש.

5.9 הזזת השער

במקרה בו שחקן מזיז את השער המשחק ייעצר והקבוצה הנגדית תקבל מכה חופשית.

5.10 כדור בחישורים

אם כדור נתקע בתוך החישורים הקבוצה הנגדית תקבל מכה חופשית.

6 עברות

6.1 שיקולים כללים

כל השחקנים צריכים להזהר על מנת לא לסכן שחקנים אחרים. המשחק הינו חסר מגע, כלומר אסור לגעת בשחקני הקבוצה היריבה וחדי האופן שלהם. על השחקנים להזהר ולא להכות שחקן יריב עם המקל, בעיקר לאחר מכה לשער. המגע למקל השחקן היריב על מנת לחסום אותו מותרת. אבל אסור למגע הזה להיות חזק. אסור להפוך את קצה המקל כלפי מטה על מנת לתפוס בוו את מקל היריב. הרמה של מקל היריב מותרת במידה והיא לא נעשית בכוח מוגזם. מקרה בו מקל היריב מורם מעל גומה המתניים ייחשב תמיד כשימוש בכח מוגזם.

6.2 זכות קדימה

על מנת לאפשר את שטף המשחק, מעבר על הכללים אשר אינם פוגעים ברצף המשחק, לא ייחשב כעברה. החוקים הבאים ייחשבו במגע בין שני שחקנים:

  • לא מותר לשחקן לסכן שחקן אחר על ידי דחיפתם הצידה
  • יש להמנע ממגע עם שחקן אשר נוסע במקום או נח על המקל
  • במקרה ובו שני שחקנים נוסעים זה לצד זה יוכל המוביל בינהם לקבוע את כיוון הפנייה. במידה ושניהם נוסעים זה לצד זה באופן שווה ייקבע כיוון הנסיעה על ידי השחקן עם הכדור.
  • אם שני שחקנים נוסעים אחד מול השני לשחקן עם הכדור יש זכות קדימה.

בכל המקרים המצויינים לעיל ההחלטה תתקבל על ידי השופט.

6.3 מקל מתחת לחד אופן

שחקן המחזיק את המקל שלו בצורה כזו שגורמת לשחקן אחר לנסוע מעליו או להתנגש בו עובר עבירה, ללא קשר לכוונתו. בהתאם למצב השחקן שעליו נעברה העבירה מקבל מכה חופשית או 6.5 מטר.

6.4 מקל בתוך הגלגל

אם מקל נכנס בין החישורין של גלגל היריב, מבצע הפעולה עובר עברה ללא קשר לכוונתו. בהתאם למצב השחקן שעליו נעברה העבירה מקבל מכה חופשית או 6.5 מטר.

6.5 העלבות

אסור להעליב את השופט או שחקנים אחרים

6.6 עברות מכוונות

עברות בכוונה תחילה יחשבו כפעילות לא ספורטיבית. השחקן שעבר את העברה יוצא מהמשחק ל-2 דקות לפחות.

7 מכות לשער

7.1 מכות לשער עם הזרועות או הידיים

אסור לכבוש שער עם הידיים או הזרועות. הקבוצה המגנה תקבל כדור חופשי (כדור שוער). חוק זה לא יתפוס במקרה בו הנגיעה עם היד או הזרוע גורמת לשער עצמי.

7.2 מכה ארוכה

אסור לכבוש שער אם הכדור הוכה בחצי המגרש העצמי ובדרכו לשער לא נגע באף אחד. הקבוצה המגנה תקבל כדור חופשי (כדור שוער). חוק זה לא יתפוס במקרה של שער עצמי.

7.3 כדור ברשת החיצונית של השער

במקרה ובו הכדור נתפס בצדה החיצוני של רשת השער, או במקרה בו הכדור נכנס לשער דרך הרשת בחלדה הצידי או האחורי תינתן מכה חופשית נגד הקבוצה ששחקנה שיחק אחרון בכדור.

8 חוקי בטיחות

8.1 זריקת מקלות

שחקן אשר מפיל או זורק את מקלו בכוונה יישלח אל מחוץ למגרש ל-2 דקות לפחות, לשיקול דעתו של השופט (6.6). כמו כן, הקבוצה היריבה תקבל 6.5 מטר.

8.2 קצה המקל העליון

על חלקו העליון של המקל להיות מכוסה עם יד אחת על מנת למנוע פציעות של שחקנים אחרים

8.3 חלקו התחתון של המקל

חלקו התחתון של המקל חייב להשאר כל הזמן מתחת לגובה המתניים על מנת למנוע פציעות של שחקנים אחרים.

8.4 משחק כוחני

משחק כוחני יכול לגרום לפציעות ולכן צריך להמנע ממנו.

9 חוקי שיפוט

9.1 חברי פאנל השיפוט

פאנל השיפוט יכלול:

  • שופט ראשון
  • שופט שני
  • מזכירות
  • מודד זמן

9.2 השופטים

שני השופטים נמצאים בצדדים מנוגדים.  עליהם לנסות להשאר סמוך לכדור. השופטים לא ירכבו על חד אופן. צבעי הבגדים של השופטים צריכים להיות שונים מצבעי בגדי השחקנים. שני השופטים אחראים על בדיקת כל העברות על חוקי המשחק. לשופט הראשון שלוש משימות נוספות:

  • במקרה של חוסר הסכה בינהם – דעתו היא הקובעת
  • השופט הראשון אחראי על התחלת המשחק לאחר כל עצירה באמצעות שריקה ארוכה עם המשרוקית.
  • השופט הראשון מפיל את הכדור בקרה של “בולי”.

9.3 המזכירות

המזכירות ישובת בשולחן ואחראית לנהל את לוח התוצאות. לאחר כל שער עליה ליצור קשר עין עם השופט הראשון על מנת לוודא שהשער מוכרז כחוקי. לאחר סיום המשחק המזכירות תרשום את תוצאת המשחק בתוך דו”ח המשחק.

9.4 מודד הזמן

מודד הזמן בודק את זמן המשחק עם שעון עצר. השעון יופעל כל פעם שהשופט שורק להתחלת המשחק ונעצר בכל הפרעה למשחק. בסוף כל מחצית מודד הזמן עוצר את המשחק על ידי שריקה במשרוקית.

9.5 לפני המשחק

לפני תחילת משחק השופטים מכנסים את כל השחקנים (כולל מחליפים) על המגרש. הם יבדקו את הנושאים הבאים:

  • שוני בולט בין צבעי חולצות הקבוצות
  • האם כל השחקנים הורידו תכשיטים ושעונים שיכולים לפגוע בשחקנים אחרים?
  • האם כדור המשחק מתאים?
  • האם חדי האופן והמקלות עומדים בקריטריונים, כלומר ללא עצמים בולטים היכולים לפצוע?
  • הם יסבירו לשחקנים באיזה מידה של נוקשות חוקי המשחק יפורשו
  • במידת הצורך, הם ימסרו לשחקנים מה אורך המשחק והאם תהיה תוספת זמן במקרה של תוצאת תיקו.

9.6 כללי

  • המשחק יעצר על ידי שריקה קצרה וחזקה במשרוקית. במקרה והשריקה לא נשמעה על ידי כל השחקנים יש צורך לשרוק במשרוקית שוב. אי אפשר להמשיך את המשחק לאחר שריקה במשרוקית.
  • חשוב שהשופטים ישלטו במשחק באמצעות גישה חיובית ורגועה. החלטות יוסברו במידת הצורך לשחקנים, אך לא ניתן יהיה להעלותם לויכוח. במקרה הצורך, בארוע שלא כל הפרטים ברורים להם, רשאים השופטים לשאול שחקנים לפני קבלת ההחלטה
  • אסור שתשומת לב השופטים או מודד הזמן תוסח מהמשחק. בעיקר אסור להם לדבר עם קהל הצופים במהלך המשחק.
  • במידה ושני עברות מבוצעות האחת אחרי השניה, רק הראשונה תחשב. יוצא דופן: התנהגות לא ספורטיבית תיענש גם לאחר עצירת המשחק.
  • לאחר שער, השופט יחכה עד ששתי הקבוצות יחזרו לחצי המגרש שלהם ומוכנים להמשך המשחק. רק אז ימשיך השופט הראשון את המשחק באמצעות שריקה במשרוקית
  • במידה והקבוצות מתחילות לשחק ללא אישור מהשופט, המשחק יעצר מיידית על ידי שתי שריקות רצופות במשרוקית
  • על מנת להפעיל את חוק היתרון יעשה השופט סימן למכה חופשית עם יד אחת המצביע לכיוון המשחק של הקבוצה עם היתרון. בנוסף יכול השופט לצעוק “יתרון” או “תמשיכו”, אבל אין הוא שורק במשרוקית. סיום היתרון צריך להיות מסומן או באמצעות שריקה במשרוקית על מנת לתת מכה חופשית על העברה המקורית במקרה והקבוצה לא זכתה ליתרון, או על ידי הנמכת היד שוב או/ו לצעוק “יתרון נגמר”.
  • לאחר כל הפסקה במשחק השופט יסביר את ההחלטה בקצרה. בנוסף לזאת יש להציג את סימן היד המתאים.
  • כאשר שני שחקנים נופלים ולא ברור אם היתה עברה השופט רשאי לעצור את המשחק ולהמשיכו ב”בולי”.
  • השופטים יעצרו את המשחק במקרה של פציעהץ לאחר כן תינתן מכה חופשית לקבוצה שכדור היה בבעלותה לפני הפציעה. במידה ולא ברור לאיזו קבוצה היתה בעלות על הכדור המשחק יומשך עם “בולי”.

9.7 סימני ידיים לשופט